Home » SCI Suriname » Sila Kisoensingh

Sila Kisoensingh

Sila JadnanansingSila Kisoensingh

“We moeten vrezen voor een verloren generatie”

Geschreven door  Pieter van Maele

Artikel uit Parbode 15 juni 2015

In ons land krijgen bijna negen op de tien kinderen onder de veertien jaar thuis te maken met fysiek of psychologisch geweld. Geen enkel Caribisch land doet het zo slecht, blijkt uit internationaal onderzoek. Daarnaast stoppen elk jaar duizenden studenten met school zonder diploma. Een op de vijf pasgeborenen is het kind van een tienermoeder. Neuropsycholoog Sila Kisoensingh maakt zich grote zorgen. “Niet alleen om de toekomst van onze jongeren, maar om de toekomst van ons hele land.”

Schrikbarend aantal tienerzwangerschappen in Suriname.’ ‘Surinaamse kinderen in extreme mate blootgesteld aan geweld.’ ‘Moeder mishandelt peuter van twee.’ ‘Slagingspercentage Mulo gezakt tot 53,1 procent.’ ‘Jaarlijks achtduizend abortussen in Suriname, voornamelijk bij jonge vrouwen.’ Wanneer Surinaamse jongeren in het nieuws komen, is er vaak weinig reden tot vreugde. Integendeel, het gaat helemaal niet goed met onze jongeren. Dat bleek eind vorig jaar al uit een onderzoek van de Verenigde Naties naar jongerenwelzijn, waar ons land als een van de aller slechtste Caribische landen uit de bus kwam.

De cijfers zijn vaak onthutsend: 86 procent van onze kinderen tussen twee en veertien jaar oud is thuis het slachtoffer van psychologisch of fysiek geweld, zoals lijfstraffen. Meer dan één op de tien vrouwen tussen vijftien en 49 vindt het gerechtvaardigd wanneer een man zijn vrouw slaat. Een kwart van de scholieren wordt gepest. Niet alleen internationaal, maar ook lokaal luiden experts de noodklokken. “Ik maak me enorme zorgen over de toekomst. Een samenleving staat of valt namelijk met de menskracht die voorhanden is. Alleen: hoe scholen wij als land eigenlijk die menskracht, zodat ze later kunnen bijdragen aan de gemeenschap?” Dat zegt Sila Kisoensingh, tot enkele jaren geleden de enige neuropsycholoog van het land. Kisoensingh heeft sinds kort een eigen praktijk in de Verlengde Keizerstraat, Kliniek Kiros, bijna letterlijk onder de klokkentorens van de Sint Alfonsuskerk.

Bovenstaande is een deel van het artikel uit Parbode van 15 juni 2015